Există diverse moduri de a sărbători Crăciunul iar oamenii din diferite țări îmbină tradițiile lor culturale cu mai multe obiceiuri universale de Crăciun. Casele sunt decorate cu luminițe și alte ornamente de sărbătoare.
La serviciu se practică din ce în ce mai mult petrecerile de Crăciun și Secret Santa.
Școlile si grădinițele organizează serbări festive și spectacole dedicate copiilor care sunt cei mai bucuroși de venirea Moșului. Majoritatea dintre noi intrăm în ritm propiu, natural sau indus în atmosfera de sărbătoare.
Totuși, apropierea sărbătorilor ne emoționează și tot ceea ce ne dorim este să fim alături de cei dragi, să fim acasă, privind la luminițele strălucitoare din brad, cu casa plină de cadouri despachetate și râsete de copii. Cât de prețios a devenit acest cuvânt “acasă” și cât de mult poate însemna el, mai ales în preajma sărbătorilor, pentru că nicăieri nu e ca acasă, în special de Crăciun!
Mereu s-a spus ca există o magie – magia Crăciunului. Poate e adevărat. Atmosfera de Crăciun din jurul nostru ne aduce bucurie și ne amintește de copilărie, de emoția pură a așteptării Moșului, de jucării, de mirosul proaspăt de brad, cozonac, portocale și turtă dulce.
Bradul de Crăciun
Bradul deţine rolul principal în perioada Crăciunului. Împodobitul acestuia este cel mai îndrăgit obicei de sărbători, datorită simbolurilor care i se asociază: iubire – pentru că este împodobit de întreaga familie, bucurie şi fericire – pentru că sub el sunt puse cadourile, magie – se spune că Moş Crăciun nu vine în casele unde nu e brad, viaţă, trăinicie şi sănătate, pentru că este veșnic verde. Practic, bradul a devenit simbolul sărbătorilor de iarnă.
Coroniţa de Crăciun
Agăţarea coroniţelor de uşa casei este un obicei originar din Europa, unde, de Crăciun, porţile se decorau cu ramuri veşnic verzi, pentru a invita în casă spiritele pădurii. Există crezul că aceste spirite ar aduce sănătate şi noroc. Oamenii încă îşi mai împodobesc casele cu coroniţe de brad şi de laur, ca mod de a-şi întâmpina prietenii şi rudele. Forma circulară a coroniţei simbolizează ciclul neîntrerupt al dragostei eterne .
Ciorăpeii de Crăciun
Obiceiul ciorapilor de Crăciun provine dintr-o legendă despre un nobil care şi-a risipit necugetat averea, lăsându-şi fetele fără zestre. Sfântul Nicolae a auzit despre această situaţie şi a venit pe ascuns la locuinţa fetelor. El a aruncat trei pungi cu monede de aur prin hornul casei, care au căzut în ciorapii fetelor, atârnaţi la uscat lângă şemineu.
În secolul al XVIII-lea, copiii din Olanda îşi lăsau saboţii lângă vatră, sperând că Sinterclass (Moş Crăciun) le va aduce daruri. Mai târziu, pantofiorii de lemn s-au transformat în şoseţele, iar Sinterclass a devenit, pentru englezi, Santa Claus. Astăzi, multă lume încă foloseşte ciorăpelul de Crăciun, în care pune mici daruri pentru copii şi cei dragi.
Vâscul
Se crede că vâscul a fost utilizat dintotdeauna pentru a sărbători sosirea iernii. Despre această plantă veşnic verde, folosită pentru decorarea locuinţei, se credea că posedă puteri tămăduitoare speciale, vindecând orice, de la infertilitatea femeilor până la otrăviri. Scandinavii vedeau vâscul ca pe o plantă a păcii şi a armoniei, asociindu-l cu Frigga, zeiţa dragostei. Obiceiul sărutului sub vâsc provine din credinţa că acest gest sub un lăstar al plantei aduce armonie şi înţelegere şi face ca să crească iubirea în cuplu.
Lumânările
Aprinderea lumânărilor în perioada Crăciunului este o tradiţie veche ce reprezintă naşterea lui Iisus şi reînnoirea vieţii, puritate, speranţă, găsirea drumului bun în viaţă. Se crede că Martin Luther, reformatorul protestant, a fost primul care a aprins lumânările din bradul de Crăciun. Venind acasă într-o seară de decembrie întunecată, în apropierea Crăciunului, acesta a fost uimit de frumuseţea luminilor care străluceau printre ramurile unui brăduţ din faţa casei sale. Luther a împodobit apoi bradul de Crăciun din casa sa cu lumânări.
Ghid cu instrucțiuni pentru dimineața de Crăciun
Trezește-te foarte devreme! E Crăciunul!
Trezește-te chiar înaintea tuturor. Savurează câteva momente “magice” de liniște!
După prea multă liniște, trezește-i pe toți ceilalți zgomotos. A venit 🎅 !
Deschide cadouri – oferă și primește! 🎁
Servirea micului dejun crăciunesc în pijamalele tale preferate este un “must have” în aceasta dimineață. Nu uita să accesorizezi „ținuta” cu șosete tricotate obligatoriu roșii! 🙂
Poți mânca câte dulciuri poftești! Este o dimineață magică, în care redevenim copii iar caloriile nu există!
Vizionează cu cei dragi un film clasic de Crăciun. Iată recomandările noastre :
Colindă împreună cu cei dragi. Talentul vocal e opțional 🙂
Pregătește-te pentru distracția din seara de Crăciun!
Haideți să ne întoarcem în copilărie, când ii scriam scrisori Moșului și le puneam la poștă. Ce amuzament trebuie sa fi fost printre angajații Poștei… Să privim seara pe cer sperând că-l vom vedea pe Mos Crăciun și nasul lui Rudolf luminând. Să credem puțin în basme și în magie. Să oferim cadouri în care să punem suflet și pe care să le dăruim din inimă, impreună cu o parte din noi. Redescoperiți spiritul sărbătorilor de iarnă și nu uitați! Moș Crăciun EXISTĂ în sufletul de copil al fiecăruia dintre noi!