office@elitemob.ro

Cum să folosești culorile în amenajarea casei

Cum să folosești culorile în amenajarea casei

Amenajări interioare |28 noiembrie 2016

Culorile sunt parte din viata noastră, generând emoții și senzații diferite. Fără să ne propunem, în momentul în care alegem o culoare, ne proiectăm trăirile și stările în exterior.

untitled-4

Culorile calde, deschise, oferă bună dispoziție, având un efect stimulativ și întreținând o stare afectivă pozitivă. Culorile reci, închise, pe de alta parte, induc o stare de liniște și relaxare. Prin urmare, culorile sunt instrumente importante în amenajarea și personalizarea locuinței. Ele pot desăvârși un proiect de amenajare sau dimpotrivă, îl pot ruina. Înainte de a alege, puteți  face mai multe probe de eșantioane în camera pe care doriți să o amenajați.

idei-de-amenajare-culori-bucatarie

Limitări? Desigur. Că nu.

Unele persoane au abilitatea de a sesiza imediat ce intră într-o cameră armonia de culori cea mai potrivită interiorului respectiv. Totuși, chiar și  pictorii profesioniști își studiază îndelung modelul înainte de a lua pensula in mână. Inspirați-vă din asocierile de culori din natură, tendințele anului sau mediul înconjurător.

pantone-colors-of-the-year-2016

Curcubeul cromatic

Există trei categorii de culori: primare, secundare și terțiare. Cercul culorilor, inventat de Michel-Eugene Chevreul in sec. al XIX-lea, permite combinarea acestora în conformitate cu armoniile produse de diversele lor asocieri.

cc

Culorile primare sunt albastru, roșu și galben. Sunt culori pure, cu efect stimulator, preferate de persoanele energice, dinamice, pasionale.
Culorile secundare – portocaliul, verdele și violetul sunt asociate cu creativitatea, spiritualitatea și tot  ceea ce este sofisticat.

untitled-4

Culorile terțiare sunt șase: rosu-oranj,  galben-oranj, galben-verde, albastru-verde, albastru-violet și  rosu-violet. Fiecare rezultă din combinarea unei culori primare cu una secundară, vecină din cercul culorilor. Fiind culori vesele, sunt ideale în diverse combinații pentru mobilierul camerei copilului.

a3f9720f13b359e55adc024beaa9bdb4

showroom-elitemob-bacau69

Culori complementare

Unele culori se armonizează natural între ele. Este cazul asocierii dintre o culoare primară și culoarea ei complementară, opusă în cercul culorilor. Culoarea complementară este compusă din două culori primare. Astfel, o culoare rece, de exemplu albastru, are întotdeauna drept complementară o culoare caldă, de exemplu oranj, și invers. Asocierea culorilor complementare oferă armonie și  induce o stare de deconectare, calm și relaxare.

flamboyant-functional-smart-space-saving-orange-hardwood-high-capacity-chest-easy-mobile-dorm-student-room-furniture-delight-curved-top-dark-gray-base-wheeled

brown-commonly-delivers-the-elegant-and-luxurious-look-on-living-room-design-ideas

Culori neutre

Bej, crem, ivoire, taupe, gri, negru și alb sunt culori neutre, “fără culoare”. Versatile și mereu actuale, oferă un aer contemporan și sofisticat încăperii.

amenajare-living-in-culoarea-anului-2016

Combinate cu nuanțe capricioase și cu tendințe dominatoare – fuchsia, turcoaz, purpuriu sau somon – acestea oferă echilibru și eleganță ambientului și lucrurilor din jurul lor.

untitled-1

living-gradiant

Iluzii optice de efect

Culorile calde – roșu, oranj și galben – sau puternice, și tonurile închise, au tendința să confere mai multă caldură unei camere. Acestea crează o senzație vizuală de micșorare a pieselor de mobilier,  însă reduc vizibil dimensiunile interiorului.
Culorile reci – albastru, violet și verde- si tonurile deschise, produc  efecte inverse- volumele par a se mări, induc  dinamism ambientului  și în acelasi timp amplifică luminozitatea.

cele-mai-potrivite-combinatii-de-culori-pentru-dormitor

Dacă o cameră vi se pare prea rece sau mare, culorile calde ii vor oferi mai multă intimitate. Pe de altă parte, lărgiți vizual un culoar lung și strâmt, de exemplu un hol, combinând culorile mai închise ale plafonului sau ale pardoselei cu piese de mobilier în culori neutre sau în tonuri deschise.

untitled-6

Vă dorim inspirație și o amenajare reușită cromatic! 🌈

Sursă foto: Elitemob și Pinterest