office@elitemob.ro

Organizează-ți dulapul după metoda KonMari

Organizează-ți dulapul după metoda KonMari

Lifestyle |2 august 2018

Sau cum să faci în așa fel încât să eficientizezi spațiul, să îți ții lucrurile în ordine și să ai mereu un dulap organizat? Marie Kondo, acest a dezvoltat efectiv o metodă prin care vei reuși să descoperi… magia ordinii.

Ce înseamnă metoda KonMari?

În cartea ,,Magia ordinii”, Marie Kondo explică în mai mulți pași cum, prin rearanjarea și păstrarea doar a obiectelor de strict necesar (așadar, prin îndepărtarea obiectelor inutile, pe care, poate, nu le-am mai văzut/folosit de ani întregi), poți ajunge să ai o casă cât mai curată și cât mai ,,aerisită”. Un proces de ordine și eliminare a lucrurilor de care nu ai nevoie, proces prin care dulapul tău ar trebui să treacă cel puțin o dată pe an. Odată ce lucrurile inutile au fost îndepărtate, cele rămase pot fi împăturite și organizate în așa fel încât nu numai să îți ușurezi diminețile, dar să obții mai mult spațiu.

Cum îți împăturești hainele?

Teancurile cu tricouri aranjate la dungă nu sunt o soluție KonMari. Împăturirea verticală însă, și folosirea sertarelor chiar și pentru tricouri sau jeans, înseamnă haine ne-șifonate și mai mult spațiu.

Împarte totul în categorii

Scoate toate hainele, adună-le într-un loc și hotărăște ce îți este necesar și ce nu. Vei avea o viziune clară. Împarte mai întâi totul în categoriile “vreau” și “nu vreau”. Apoi categoria “vreau” împarte-o în tipuri de haine – tricouri, jeans, etc. Împăturește-le vertical (da, este una dintre “mărcile” #konmari) și împarte (din nou!) fiecare categorie în culori. Beneficiezi de mai mult spațiu, de stimuli vizuali și de o ordine riguroasă pe care sigur vei dori să o păstrezi.

Ce faci cu rafturile?

Separatoarele și coșurile sunt aliații tăi. Sunt soluții la îndemână, adaugă un plus estetic în dulapul tău și vei putea să te îmbraci… cu ochii închiși. Organizează pe rafturi categoriile  după frecvența purtării, dar și după volum. Dacă hainele de sală sunt mai puține, dar le folosești în fiecare zi, atunci vor sta la îndemână, spre deosebire de cele câteva bluze elegante pe care le folosești de câteva ori pe an.

Dar cu umerașele?

Evident că vei avea multe haine ce nu pot fi împăturite (vertical), așa că umerașele rămân. După o selecție riguroasă, metoda japonezei propune tot ordinea vizuală. Astfel, hainele cele mai lungi în dreapta, iar lungimea scade spre stânga.

Bucurie, respect și ordine

Maria Kondo propune ca ghidarea după principiile- bucurie, respect și ordine. Adică să păstrăm în viața noastră doar ceea ce aduce cu adevărat bucurie.

Dacă te uiți la o bluză și te gândești ,,hm, nu am mai purtat-o de mult, dar o păstrez- m-a costat o avere”, nu e tocmai cel mai grozav criteriu. Uită de orice  bani, amintiri sau nostalgii și introdu criteriul ”bucurie”.

Atunci când considerăm că am terminat de selectat, Marie Kondo ne îndeamnă să tratăm tot ceea ce am pus în categoria de “nu’’ cu respect. E timpul să ne luăm rămas-bun de la ceea ce am îndepărtat definitiv din garderoba noastră și să reorganizăm lucrurile rămase.

Iar pentru un dulap bine compartimentat și personalizat după nevoile vieții tale, te așteptăm în show-room-ul nostru.

Share this post: