Eleganța stilului clasic provensal va fi mereu în tendințe. Interpretat și reinterpretat, bogăția și exuberanța acestui stil ce ne duce cu gândul la vară, natură, soare și vacanțe romantice, seduce și inspiră deopotrivă.
Provence, o regiune rustică a Franței asociată cu buna dispoziție, dealuri însorite, pământ roșiatic, roditor, înmiresmate culturi de lavandă, măslini și viță de vie, împrumută acestui stil de amenajare atât materialele folosite, motivele imprimeurilor cât și paleta cromatică.
Dacă doriți să amenajați o bucătărie clasică, într-o atmosferă idilică, cu aer chic franțuzesc, stilul rustic provensal este alegerea perfectă. Farmecul și naturalețea acestui decor consta în lipsa elementelor artificiale, strălucitoare, moderne. Formele sunt arcuite, trăsătură specifică arhitecturii provensale. Totul transmite simplitate, liniște, căldură, ospitalitate. Sunt bucătării primitoare, definite prin împletirea firească dintre materialele tradiționale, naturale și mobilierul masiv.
Dulapurile masive din lemn patinat, sunt o prezență obligatorie, alături de masa solidă, la fel de mare. Chiuveta se integrează perfect în ansamblu, fiind realizată din imitație de piatră naturală, iar detaliile din fier sau cupru adaugă o notă rustică amenajării.
Folosind materiale robuste, care rezistă în timp, ambientul este unul degajat, călduros, primitor, asemeni regiunilor rustice franțuzești cu aromă de lavandă. Piesele de mobilier sunt desenate în linii simple. Elementele primordiale folosite sunt: piatră, pământ, lumina și lemnul. Natura își face simțită prezența, transmițând simplitate, liniște, căldură.
Pereții pot fi decorați cu piatră cioplită sau vopsiți în nuanțe calde ce te apropie de natură și un stil de viață autentic. Pentru a adăuga un plus de personalitate, ca detalii în decor, sunt preferate sfeșnicele din fier forjat, vasele din ceramică sau din teracotă, tingiri din cupru agățate deasupra blatului de lucru.
Din bucătăria provensală nu trebuie să lipsească masa lungă din lemn, în jurul căreia se adună întreaga familie, se râde în hohote, se spun povești și frumoase amintiri, totul în timp ce se savurează feluri de mâncare pregătite acasă. Rose-ul, regele vinului in Provence, poate fi servit cu meniuri tradiționale – „coq au vin”, tocăniță de miel la cuptor sau „cassoulet”, un fel de mâncare deloc pretențioasă pe bază de fasole și carne de porc.
Ispita-ispitelor ramâne totuși desertul provensal – croissante, tarte, eclere, „pain au chocolat” și delicioșii macarons, în combinații diverse: cu migdale, caise sau cu miere de lavandă. Spațiul de dining cuprinde rafturi deschise și bufeturi unde este expusă ceramica și vesela, așteptând cuminți servirea mesei in familie.
Bucătăria prinde viață prin multe ornamente florale și plante aromatice proaspete, așezate în delicate ghivece din teracotă, funii cu legume uscate si ierburi provensale – oregano, busuioc, rozmarin, cimbru si levantică, mirodenii nelipsite din rețetele specifice, dar și borcane mari din sticlă ce păstrează faimoșii „croquet de provensal”, crocanți biscuiți uscați sărați sau dulci, ideali serviți cu ceai, cafea, vin sau salată. Atenția la detalii va aduce în bucătăria ta aerul tipic franțuzesc. Bon appetit! 🙂
Sursă foto: Showroom Elitemob